Årets festspill i Bergen åpner med urpremieren på en internasjonal samproduksjon av regissør/koreograf Alan Lucien Øyen fra winter guests. På scenen står blant annet Liv Ullmann.
Åpningsforestillingen heter The American Moth, og er en hybrid multimediaforestilling som kombinerer dans, teater på flere språk og filmatisk live-video. Den internasjonale rollelisten består av dansere og skuespillere, deriblant den norske teater- og filmlegenden Liv Ullmann.
– Å arbeide med et stort internasjonalt scenekunstprosjekt midt i en global pandemi, er selvsagt vanskelig – nær sagt umulig – men som kunstner var det aller skumleste som skjedde i fjor det som skjedde med drømmene våre. Det er vår jobb og plikt å drømme, men nå var fremtiden plutselig «borte», sier regissør og koreograf Alan Lucien Øyen fra kompaniet winter guests.
Da alt sto stille i høst, satte de ni utøverne seg ned i en sirkel og stilte hverandre spørsmål.
– Svaret ble en to måneders lang samtale om demoner, mareritt, drømmene vi oppga, gapet mellom det vi trodde, og det vi nå vet. At Liv Ullmann kom inn i prosjektet ble en gave. I en alder av 82 er alt fortsatt mulig for en som ser verden som henne. Nå, to måneder før premieren er fremtiden fremdeles en blinkende markør, men drømmen om den er sterkere enn noensinne, sier Øyen.
– The American Moth er et verk til tiden og skapt midt under en global pandemi. I et scenisk totalkunstverk suger det innhold fra de menneskelige vilkårene som er uvirkelig virkelige her og nå. Det handler om deg og meg og vårt skrøpelige liv i en livløs tid. Med en veldig kraftanstrengelse drømmer denne magiske forestillingen frem en forunderlig, ny verden, med utømmelige og tilbakevendende temaer som ensomhet, barndom, reise, hukommelse, tid, frykt, håp, sier festspilldirektør Anders Beyer.
I tillegg til Festspillene, består samprodusentene av anerkjente internasjonale aktører som Kennedy-senteret i Washington, D.C. og Nasjonalteateret i Taipei.
– The American Moth er et stort, internasjonalt scenekunstprosjekt med Alan Lucien Øyens umiskjennelige signatur. Han er nå blant de mest etterspurte norske scenekunstnerne internasjonalt, og vi er stolte over å kunne løfte en norsk produksjon med internasjonale medvirkende og vise verden hvilket enormt potensiale som finnes innen norsk scenekunst, sier festspilldirektøren.
Bestillingsverket Taylor Mac – A 24-Decade History of Popular Music er tidligere annonsert som åpningsforestilling for Festspillene i Bergen 2021. Denne produksjonen flyttes nå til 2022.
– Den amerikanske kunstneren Taylor Mac, som i høst fikk Den internasjonale Ibsenprisen, skulle spille sammen med Bergen Filharmoniske Orkester og eget band. I løpet av våren er vi blitt smertelig klar over at det ville bli vanskelig å få alle de involverte amerikanske kunstnerne til Norge, og vi velger derfor å skyve forestillingen til neste år, sier Beyer.
Festspillene har valgt å lansere årets program fortløpende, selv om det lenge har vært tydelig at pandemien kunne føre til betydelige endringer underveis. Festspilldirektøren må nå også se andre produksjoner forsvinne fra årets program. Blant de større endringene så langt er installasjonen Bergen_Portal, som i likhet med Taylor Mac har amerikansk opphav og er utsatt til 2022, og en symfonisk konsert med de verdenskjente Wienerfilharmonikerne, som nå utgår fra planene. Fortsatt vet ikke festspilldirektøren om internasjonale artister vil slippe inn i landet i mai, og hvor mange publikummere som vil bli tillatt.
– Å jobbe med store endringer i programmet så tett opp mot selve Festspillene er selvfølgelig utfordrende. Som kunstoperatører skal vi alltid være åpne og endringsparate, men betingelsene for alle som driver med kulturformidling er helt umulige for tiden. Heldigvis nyter vi stor forståelse fra omgivelsene og publikum, og vi gleder oss vilt til å møte mennesker i salene igjen, sier Beyer.
Av winter guests/Alan Lucien Øyen
Regi/koreografi: Alan Lucien Øyen
Medvirkende: Liv Ullmann, Tom Remlov, Yvonne Øyen, Andrew Wale, Lee Yuan Tu, Olivia Ancona, Douglas Letheren, Meng-Ke Wu, Zander Constant
Manus: Alan Lucien Øyen/Andrew Wale
En samproduksjon mellom The Kennedy Center for Performing Arts, Washington, D.C., The National Theatre and Concert Hall, Taipei, Den norske opera & ballett, Oslo, og Festspillene i Bergen
Urpremiere i Grieghallen i Bergen 26. mai 2021