Høythengende pris til unge solister

  • Hjem
  • Festival
  • 2021
  • Artikler
  • Høythengende Pris Til Unge Solister
Av: 
Av: Ketil Mosnes
17. mars 2021

Å vinne Den norske solistpris betyr ikke bare 100 000 kroner inn på kontoen; en opptreden under Festspillene i Bergen i det påfølgende året er også med i pakken.

Den norske solistpris deles ut på forskjellige måter annethvert år. I partallsår sendes programmet Virtuos på NRK, og vinneren der mottar også solistprisen på 100 000 kroner i tillegg til å bli Norges deltaker i den europeiske konkurransen Eurovision Young Musicians, arrangert av EBU. Festspilldirektøren deler ut prisen i TV-sendingen, og i 2020 satt nåværende festspilldirektør Anders Beyer også i juryen.I oddetallsår, med 2019 som det første, deles Den norske solistpris ut til én av tre eller fem nominerte. Deltakerne er norske instrumentalister eller sangere under 30 år. Prisen består av en pengepremie på 100 000 kroner, en abonnementskonsert med Bergen Filharmoniske Orkester i høstsesongen og en recital under Festspillene våren etter. Tidligere vinnere av prisen inkluderer Christian Ihle Hadland, Eldbjørg Hemsing, Vilde Frang, Guro Kleven Hagen og Sonoko Miriam Shimano Welde.

Initiativtaker og styreleder i Den norske solistpris, Peter Herresthal, forteller litt mer:'Den Norske Solistpris ble stiftet i 2005 på grunnlag av en donasjon fra forretningsmannen Bernt J. Fossum. Prisen ble stiftet for å støtte unge musikere, samt for å hjelpe norske konsertarrangører og orkestre til å gjøre seg kjent med unge norske solistbegavelser. Fra 2020 er det Karianne Westfal Larsen som støtter oss med prispengene som går direkte til den unge solisten. Vi prøver å løfte frem unge begavelser som har potensial til å gjøre en solistkarriere. De er så mange og så gode alle sammen! Under Virtuos er juryen satt sammen av NRK. Og annethvert år, altså de årene NRK ikke er involvert, er juryen ledet av sjefdirigent i Bergen Filharmoniske Orkester sammen med internasjonale jurymedlemmer, som dermed kan se vårt lille norske miljø utenfra.'

I 2019 var det fiolin-kometen Johan Dalene som vant den store prisen, men på grunn av koronakrisen ble konserten under 2020-versjonen av Festspillene dessverre avlyst. Det betyr at man i 2021 får møte to solistprisvinnere under festivalen; både Dalene og vinneren av årets pris, trekkspill-talentet Mathias Rugsveen. Festspillene tok en prat med de to unge musikerne, som - til tross for å spille relativt forskjellige instrumenter – har en god del til felles: De er født på 2000-tallet, de regnes for å være blant de største nye musikalske talentene i Norge, de har vunnet flere gjeve priser og de var svært unge da de begynte å spille på sine respektive instrumenter.

Spørsmål:1. Gratulerer med å ha vunnet Den norske solistpris! Hvordan forbereder du deg mentalt og fysisk til å delta i en slik konkurranse?2. Hva har det å vinne solistprisen betydd for deg i ettertid? 3. Fortell gjerne litt om hva som inspirerte deg til å satse fulltid på musikk.4. Se for deg at du skal gjøre en duo-konsert på Festspillene om for eksempel fem år. Hvem ville du aller helst ha spilt sammen med?5. Forutsatt at koronarestriksjonene letter snart, hvordan ser de neste årene ut for deg?

JOHAN DALENE: 

1. Mange takk! De nominerte har lov til å sende inn innspillinger, og juryen velger deretter en vinner. Jeg ble nominert og mottok dermed prisen i 2019.2. Det har betydd mye, og det er en stor ære å ha vunnet en så fin pris og anerkjennelse. Det var en fantastisk opplevelse å spille konsert sammen med Bergen Filharmoniske Orkester under prisutdelingen. Med prisen har jeg også fått flere konsertoppdrag i Norge.3. Begge foreldrene mine er musikere, så min entusiasme for musikk kom ganske tidlig. Da jeg var fire år begynte jeg å spille fiolin med en fantastisk inspirerende lærer ved navn Päivikki Wirkkala-Malmqvist. Hun er veldig flink med barn og klarer virkelig å få deg til å finne gleden i å spille. Hun, og min nåværende lærer, Per Enoksson, har en stor del av æren for at jeg valgte å investere i å bli musiker. Jeg har også mange idoler som inspirerte meg; for eksempel Janine Jansen, Maxim Vengerov og David Oistrakh. Det er også utrolig gøy å kunne gjøre noe som føles kreativt og morsomt, og å føle at du lager noe som er ditt eget.4. Det er mange hyggelige musikere jeg liker å spille med! Det var imidlertid utrolig morsomt å spille med den fantastiske Christian Ihle Hadland i år. Hvis han vil spille med meg igjen om fem år, blir jeg veldig glad!

5. Jeg skal være solist med Gewandhaus Orchestra Leipzig med Sakari Oramo, den tsjekkiske filharmonien med Franz Welser-Möst og Konzerthaus Orchestra Berlin med Christoph Eschenbach. I sesongen 2021/22 er jeg valgt ut til European Concert Hall Organization (ECHO) og skal da spille konsert i blant andre Musikverein i Wien, Het Concertgebouw i Amsterdam, L’auditori i Barcelona, Cité de la musique i Paris og Elbphilarmonie i Hamburg. Jeg er også med i New Generation Artists på BBC. Som et resultat får jeg spille med alle BBC-orkestrene og på kammermusikkonsertene som sendes på BBC Radio 3.

 

MATHIAS RUGSVEEN:

1. Tusen takk! Jeg begynner å spille det som skal fremføres en til to uker i forveien, akkurat i samme rekkefølge som i programmet. Jeg prøver å ikke tenke på dommerne og tilskuerne foran meg, men derimot på musikken jeg skal fremføre.2. Det å vinne Solistprisen er stort for meg. Det gir meg en bekreftelse på at jeg øver riktig, samtidig som det er veldig motiverende. Jeg har også fått mange positive tilbakemeldinger på sosiale medier. Det føles fint å kunne vise at trekkspillet kan brukes i klassisk sammenheng.3. Jeg har deltatt i mange konkurranser - både nasjonalt og internasjonalt - fra jeg var ganske liten. Her oppnådde jeg mange topplasseringer, og når jeg i tillegg er veldig glad i å spille for publikum, ble det et naturlig valg for meg.

4. Om fem år kunne jeg tenkt meg å spille med pianisten Marina Kan Selvik.

5. Da håper jeg å kunne delta i mange internasjonale konkurranser, samt å spille store konserter. Jeg håper også at noen av disse er med orkester. I tillegg håper jeg etter hvert å få spilt inn en egen CD i et profesjonelt studio.

Den norske solistpris – tidligere vinnere:

2005: Ingfrid Breie Nyhus, piano

2006: Tine Thing Helseth, trompet

2007: Christian Ihle Hadland, piano

2008: Eldbjørg Hemsing, fiolin

2009: Vilde Frang, fiolin

2010: Guro Kleven Hagen, fiolin

2011: Jakob Koranyi, cello, Sverige (åpent for deltakere fra alle nordiske land)

2012: Eivind Holtsmark Ringstad, bratsj

2013: Ellen Nisbeth, bratsj, Sverige (åpent for deltakere fra alle nordiske land)

2014: Sonoko Miriam Shimano Welde, fiolin

2015: Eva Kruse Steinaa, obo, Danmark (åpent for deltakere fra alle nordiske land)

2016: Ludvig Gudim, fiolin

2018: Birgitta Elisa Oftestad, cello

2019: Johan Dalene, fiolin

2020: Mathias Rugsveen, trekkspill

Johan Dalene fakta:

  • Svensk/norsk fiolinist, født i 2000. Begynte å spille fiolin da han var fire år gammel.

  • Hadde sin debutkonsert med Norrköpings Symfoniorkester i en alder av syv.

  • Har vunnet førsteplass i en rekke internasjonale konkurranser, inkludert The Thomas and Evon Cooper International Violin Competition.

  • Har vært/skal være solist med blant andre Oslo-Filharmonien, Leipzig Gewandhaus Orchestra, BBC Symphony Orchestra, New Japan Philharmonic, Odense Symfoniorkester og Sveriges Radios Symfoniorkester (der han også skal være Artist in Residence).

  • Ble nylig utvalgt til BBC New Generation Artists-programmet.

Mathias Rugsveen fakta:

  • Født i Oslo, 2003. Har spilt trekkspill siden han var fem år gammel.

  • Årets Virtuos og vinner av Den norske solistpris, begge 2020

  • Kom til finalen i Norske talenter i 2017, og ble til slutt nr. 3 av ca. 1500 deltakere.

  • Har studert trekkspill under den russiske professoren Alexander Dmitriev.

Støttet av Vestland fylkeskommune

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du motta nyhetsbrev?